Işık Üniversitesi Proficiency Sınavı Hazırlık

IŞIK ÜNİVERSİTESİ PROFICIENCY SINAVI HAZIRLIK

Işık Üniversitesi Proficiency Sınavı Hazırlık İçeriği

1 –  Işık Üniversitesi Proficiency Sınavı Hazırlık ( Işık Üniversitesi Proficiency Sınavı Hazırlık için Bireysel – Özel Ders )
2 –  Işık Üniversitesi Proficiency Sınavı Hazırlık ( Işık Üniversitesi Proficiency Sınavı Hazırlık  için 4 kişilik Gruplarla Ders )

• Third, we must have a balanced outlook on life. We have to remove all anger, envy,materialism and egoism of the modern world from our lives. If people are
cheerful, happy and positive, they will improve their health and their well-being.
According to the wisdom of Ayurveda, the mind and the body have the intelligence to heal
themselves. This same intelligence operates in the world around us and within us. It is the
function of Ayurveda to promote the flow and use of this intelligence through all of
humankind. Once you have learned how to eat and live in accordance with your dosha, you
will begin to heal yourself and live in harmony.
In the last part of this lecture I would like to tell you about very important concepts of
Ayurveda which are the Five Elements and The Three Doshas. The ayurvedic system is
based on the belief that the universe is made up of five different elements -- ether, air, fire,
water and earth, which are present in all things, from planetary systems to subatomic
structures, from colours and moods to sounds and feelings. Human sickness is caused by an
excess or imbalance in these elemental influences; the goal of Ayurveda is to bring them
back into balance.
For example, excess air can cause gas (physical) or light-headedness (mental). Too much
fire can lead to heat rash, heartburn or a hot temper. An overabundance of water may lead to laziness, obesity or liver problems. People may be divided into three DOSHAS, or body
types, based on the combined influence of the five elements.
There are three basic dosha types: VATA, PITTA, and KAPHA. People with VATA DOSHA
(or "air type") are nervous and sensitive. Their bodies are made up mainly of ether and air.
People with PITTA DOSHA are the “fire type.” They are temperamental and ambitious. And they are made up mainly of fire and water. The KAPHA DOSHA are cool and phlegmatic.
They are the "water type" and combine the influences of water and earth.
An ayurvedic doctor will first interview a patient to determine his or her body type and mental state, as well as specific health problems, and treatment will depend on the individual’s dosha.

Our doshas determines our constitution, our preferences, personality, sleeping patterns and even the food we should eat.

Conclusion

Ayurveda is a very simple yet practical way of life which can bring balance to your mind,
body and soul. It is not a religious practice; it is a philosophy and a way of life. People have
practiced Ayurveda for thousands of years. Ayurveda believes that health is a state of
balance between the body, the mind, and the soul, and between the individual and his
community and environment. If this balance is disturbed a person may become seriously ill. The philosophy of Ayurveda is something that you could easily try to bring into the way you live. So why not start today by eating a little healthier, by spending some time to relax., by trying to be more positive. I am sure we can learn a lot by learning more about this ancient philosophy of healthy living.

Ayurveda Lecture Questions

Multiple Choice

1. Ayurveda originated from:
a) China and influenced ancient Indian and Arabic medical practices.
b) Greece and influenced ancient Chinese and Indian medical practices.
c) India and influenced ancient Greek and Chinese medical practices.
d) Japan and influence ancient Persian and Korean medical practices.

2. Charaka Samhita, Ashtang Hrdyam, and Sushrut Samhita are:
a) three great wise men who described the basic principles of Ayurveda.
b) three schools which developed the medical system of Ayurveda.
c) three books which describe the basic principles of Ayurveda.
d) three places where the basic principles of Ayurveda were founded.

3. Ayurveda lost popularity in India because:
a) it was too expensive
b) western medical education became dominant during the British rule.
c) the British passed laws forbidding the practice of Ayurveda
d) India became independent of Britain

4. Which of these elements are NOT mentioned as being helpful in order to benefit fully from Ayurveda.
a) massage and breathing exercises
b) sound and music therapy and yoga
c) tennis and water-polo
d) astrology and meditation

5. According to the lecture the main reason we become ill is that:
a) there is a build-up of fats in the body
b) there is a build-up of toxins in the body
c) there is a build-up of viruses in the body
d) there is a build-up of sugar in the body

 6. In Ayurveda
a) you first treat the body then the mind
b) mental illness is the cause of physical illness
c) you cannot treat the body without treating the mind
d) illnesses is caused by evil spirits

7. Which of the following is NOT mentioned as being an unhealthy practice in Ayurveda?
a) overeating
b) listening to loud music
c) working outdoors
d) exposure to too much cold in winter and heat in summer.

8. According to the lecture, one difference between Ayurveda and western medicine is that
a) Ayurveda gives different treatments to different individuals
b) Ayurveda is practiced only in Asia
c) Western medicine is much cheaper than Ayurvedic medicine
d) Ayurvedic medicine does not use modern machinery

9. According to Ayurveda, people may be divided into three ...
a) Doshas.
b) Vedas.
c) Natural elements.
d) Sages.

10. Ayurveda comes from a Sanskrit word with two roots, which are:
a) aya and vida
b) vida and ausa
c) ayus and vid
d) ayus and vata

11. A very important concept in Ayurveda is
a) exercise
b) balance
c) education
d) experience

12. Ayurveda was practiced as early as
a) 15,000 years ago
b) in 2,500 BC
c) in the last 20 years
d) 10,000 years ago

13. How did interest in Ayurveda spread in the West?
a) Westerners came to India and learned about Ayurveda
b) Ayurvedic teachers came to Western countries
c) A big school on Ayurveda opened in Britain in 1968
d) The Beatles were healed by Ayurvedic healers

14. Ama in Ayurveda refers to
a) negative thoughts, ideas, and feelings
b) one’s childhood experiences
c) one’s family
d) the mind

15. Ayurveda also believes that the world and our bodies are influenced by
a) the sky, the sea, the weather, the land, and the air
b) mountains, seas, oceans, clouds, land
c) flowers, trees, animals, the stars, the planets
d) ether, air, fire, water, and earth

/isik-universitesi-proficiency-sinavi-hazirlik.htmlB. TRUE OR FALSE

16. _______ The Chinese developed the oldest form of health care in the world.
17. _______ Ayurvedic knowledge was learned by wise men from reading ancient books.
18. _______ You can learn about Ayurveda by reading a set of books called the Vedas.
19. _______ You can study to be an Ayurvedic healer in Australia. (??? A bit obvious)
20. _______Holistic medicine focuses mainly on the mind.

C. SUMMARY COMPLETION

a) ancient
b) aspects
c) body
d) disease
e) energy
f) environment
g) popularity

Ayurveda is an 21.______________ system of healing that has gained 22. ______________ in the West. In Ayurveda, health is not just the absence of 23. ___________________. It means harmony between all 24. ___________________ of a person’s life, including positive interaction with the 25. __________________. To be healthy one must avoid negative thoughts and feelings and not do things in excess.
To prepare for this part of the exam you should listen to spoken English as
much as possible. Radio or television (no Turkish subtitles please, English
are fine) news programs are great. Don’t try to understand everything, but
get the main ideas. You can also practice note taking while doing this. Try
to develop a way of writing quickly that you will understand. For example:
Eg. = example
Env = environment
$ = money
intl = international
Using abbreviations like this will help you write more quickly.

Write the letter of the correct answer in capitals: A, B, C, or D. If they are not clear,
they will be marked wrong. All answers must be on the answer sheet.

PART 2: Listening

1. C
2. C
3. B
4. C
5. B
6. C
7. C
8. A
9. B
10. C
11. B
12. D
13. B
14. A
15. D
16. F
17. F
18. F
19. T
20. F
21. A
22. G
23. D
24. B
25. F

 Işık Üniversitesi Proficiency Sınavı Hazırlık 5

No Comments Yet.

Leave a reply

web tasarim